Relink studentenpastoraat Zwolle

Audiobril

De Audiobril: anders leren kijken


Wat is het? De Audiobril is een oefening in kijken naar je omgeving. Terwijl je wandelt luister je naar een korte inspirerende tekst (van bijv. een filosoof of uit een levensbeschouwelijke traditie). Al luisterend kijk je om je heen: ‘waar zie ik wat ik hoor?’. Je kunt wat je dan ziet vastleggen door er een foto van te maken. Je kunt het ook waarnemen, erbij stil staan en daarna verder gaan.


Wat heb je nodig? Je mobiel met daarop de Audiobril audio-opname + oortjes/koptelefoon. Kies uit een van de volgende ingesproken teksten (MP3)
Levinas De Kleine Goedheid.mp3
Etty Hillesum: Leegte achter de dingen
Prediker: Voor alles is een tijd


Hoe werkt het?

  1. Met je mobiel en oortjes of koptelefoon stap je naar buiten.
  2. Je start de Audiobril opname en begint tegelijkertijd met lopen.
  3. Je hoort een korte tekst. Deze tekst is ‘jouw bril’: met de tekst in je hoofd kijk je naar je omgeving tijdens het wandelen. Probeer er aandachtig naar te luisteren. Welke woorden vallen op? Wat blijft op een of andere manier ‘hangen’ als je het hoort? Speel de audio-opname zo vaak af als je zelf wilt. Tijdens het wandelen kijk je om je heen. Waar zie jij de tekst gebeuren? Zit het in de ontbrekende stoeptegel? Of zie je het terug in de schaduw van de fiets, de jurk van de passerende vrouw of in het ritme van het zebrapad?
  4. Maak een foto op het moment wanneer je denkt en/of voelt, dat de tekst daar gebeurt. Of maak een mentale foto, zonder camera, door aandachtig te kijken en er even stil bij te staan.
  5. Blijf doorwandelen en kijk of je de tekst nog ergens anders tegenkomt. Of wandel rustig weer terug naar huis.


Kun je geen ‘afbeelding’ vinden? Luister dan ook nog eens goed afzonderlijk naar de zinnen. Het beeld dat je fotografeert hoeft niet voor het gehele verhaal te kloppen. Het kan ook alleen over het begin of juist de laatste zin gaan. En zelfs als dat niet het geval is, is er geen nood aan de man. Je hebt luisterend gekeken naar je omgeving – meditatief gewandeld en dat is het meeste waard!


We zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen met de Audiobril:

  1. Stuur ons je foto toe (naar Christy: cmw.lugtenberg@windesheim.nl)
  2. Laat weten: Hoe was het om dit te doen? Had je voldoende aan de beschrijving? Als jij aan een vriend(in) vertelt over de AUDIOBRIL, wat zou je dan zeggen?
  3. Wat was het effect van de oefening met de AUDIOBRIL op jou?
  4. Heb je nog tips/opmerkingen voor ons?

Bedankt!